Commandeur Eko Vlees sluit de deuren

Onverwacht einde van activiteiten Commandeur Eko Vlees

De Noord-Hollandse slagerij Commandeur Eko Vlees heeft onverwacht de activiteiten gestaakt. Het bedrijf stuurde daags na de Kerst een mail naar haar klanten met de korte mededeling dat het bedrijf de deuren sluit.
Commandeur Eko Vlees verkeerde al langer in financieel zwaar weer. In 2015 werd een ontslagronde uitgevoerd en eindigde het bedrijf in de rode cijfers.
De laatste maanden werd gezocht naar een overname kandidaat. Investeerders wilden gezien de moeilijke marktsituatie in de Natuurvoeding echter niet investeren in het bedrijf.

Moeilijke marktsituatie Nederlands biovlees

De biologische vleesmarkt verandert snel. Door goedkope aanvoer uit het buitenland is het moeilijker geworden om met alleen Nederlands vlees te werken. Ossenhaas wordt bijvoorbeeld al voor 8 euro per kilo geïmporteerd. Een Nederlandse ossenhaas moet al snel 18 euro per kilo opleveren om rendabel te zijn.

Uniek Track & Trace-systeem

Commandeur Eko Vlees onderscheidde zich in de markt met een uniek track & trace-systeem waardoor van elk stuk vlees de herkomst bepaald kon worden. Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken liet zich onlangs nog informeren over deze aanpak. Het is nog onduidelijk wat er met dit door Commandeur ontworpen systeem gaat gebeuren

Alle partijen zijn plots voor het blok gezet en veehouders en ander leveranciers zijn daarvan de dupe geworden.
Dat de directie deze stap heeft gezet zonder enig overleg is voor alle partijen betreurenswaardig

Bron: Rudolf Mulderij – biojournaal.nl 2-1-2017