Herwaardering van ons voedsel

Waarom is het vertrouwen zo laag?

Ruim een derde van de Nederlandse consumenten wantrouwt de levensmiddelenindustrie. Zou dit komen door een aantal voedselschandalen dat breed werd uitgemeten in on- en offline media, zoals die met het paardenvlees? Is er te weinig informatie beschikbaar over gezond en veilig voedsel, of juist te veel? Wat is er aan de hand? Waarom wantrouwen we de producenten van ons voedsel?
Dit is wat Carla Dik-Faber Tweede Kamerlid voor de Christenunie hierover zei

Historisch perspectief

Ruim een eeuw geleden werd de eerste waakhond over ons voedsel opgericht. Die had flink wat te doen: melk werd aangelengd met water uit de sloot, brood werd op gewicht gebracht met gips, en koffie bevatte heel veel bruin, maar weinig koffie. Vanuit dat perspectief hebben we vandaag weinig te klagen. Ons voedsel is veiliger dan ooit.

Kloof tussen producent en consument overbruggen

Ik wil een hernieuwde kennismaking tussen boer en burger, de kloof tussen producent en consument overbruggen.
Onnavolgbaar is de weg van grond tot mond. De maaltijd op ons bord heeft vaak duizenden duistere kilometers afgelegd. In de strijd om hogere winstmarges en verkoopcijfers is veel voeding verworden tot vulling. Potjes en kant-en-klaarmaaltijden maken het de consument gemakkelijk, maar de industrie ook. Met 50 verschillende namen voor sluipsuikers verkopen fabrikanten suikerpraatjes. En vlees is vlees, eh…

Herwaardering van ons voedsel

Met eten sjoemel je niet. Kijk naar onze land- en tuinbouw en visserijsector, die wereldwijd toonaangevend is. Laat de levensmiddelenindustrie daar geen potje van maken. Ik wil een herwaardering van ons voedsel, eerlijk voedsel voor een eerlijke prijs, ook voor boeren en vissers. Ik wil een hernieuwde kennismaking tussen boer en burger, de kloof tussen producent en consument overbruggen. Want wat is het gaaf om te zien met hoeveel passie ons voedsel wordt geproduceerd. En ik wil voedselonderwijs, waarin kinderen weer leren wat nu echt de smaak is van bieten uit de grond.

Bron: Nederlandsvoedselland.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *