Stoppen voor de droom een nachtmerrie wordt

Droom wordt nachtmerrie

Jonge maar zeer ervaren melkveehouders Herman en José Bongen stoppen met hun boerderij. “We stappen eruit, voordat we gek worden”. “Met tachtig uur werken raak je je leven, je gezin kwijt”. Volgende week zullen ze in de Amsterdamse Rode Hoed uitleggen waarom de Nederlandse landbouw op een dood spoor zit..

Werken met verlies – een verloren zaak

José en Herman vinden het schokkend dat er boeren zijn die het normaal vinden om altijd te werken en nooit iets te verdienen. Herman: “De afgelopen twee jaar heb ik 80 uur in de week gewerkt. Toch draaide ik met mijn 90 koeien verlies.” De supermarkten hebben veel macht. Zelfs boeren die buiten een coöperatie om zelf hun zuivel aanbieden aan de supermarkt zetten ze onder druk: “vind je de geboden prijs te laag, dan kopen we het wel van een ander.”

Voortdurende kritiek

Als boer moet moet je je constant verdedigen tegen kritiek en onwaarheden. Dat verlies je. Over weidegang bijvoorbeeld. Dat wordt straks verplicht, terwijl het echt niet beter is voor een koe om met 30 graden in de wei te lopen. Bij ons hebben de koeien zelf de keuze om naar buiten te gaan. Als ze het te warm vinden, blijven ze liever binnen. Maar de felste kritiek lijkt te komen van mensen met het minste verstand van zaken. “Dus stappen we eruit, voordat we gek worden.”

It’s the food my friend

Herman en José Bongen zijn 14 maart te gast op de tweede avond in de serie landbouw- en voedseldialogen ‘It’s the food my friend’ in Amsterdam.
De Rode Hoed, Keizersgracht 102, Amsterdam. Aanvang: 19 uur. Toegang­­ 12 euro. Studenten en Trouw-lezers betalen 7 euro.
Lees het hele artikel van Trouw hier

Bron: Trouw 6 maart 2017, Emiel Hakkenes