Officiële start Flevo Campus
Dinsdag 10 januari 2017 gaven de partners van Flevo Campus (Gemeente Almere, Provincie Flevoland, groene kennisinstelling Aeres en AMS Institute) samen met projectpartners en belanghebbenden uit de stad het startschot voor de Flevo Campus! Het team van Boerenmarktplein.nl was erbij.
Tijdens de inspiratiesessie ‘Ondernemen met lokaal voedsel in Almere’, georganiseerd door Ontwikkelcentrum Stadslandbouw Almere (OSA), kwamen 9 Almeerse ondernemers aan het woord over hoe zij ondernemen met lokaal voedsel. Tijdens en na deze pitches gingen we met elkaar in gesprek hoe dit soort initiatieven te stimuleren en de consumptie van lokaal geproduceerd voedsel te vergroten.
Pitches deel 1
De ondernemers en onderwerpen werden op uitstekende wijze ingeleid en begeleid door Marijke Roskam, Hoofd Communicatie Floriade B.V. Zo konden we in pitches van elke vijf minuten achtereenvolgens kennismaken met:
Angela Scheepers van Groentje Cider Een organisatie met als doel het behoud van hoog- en halfstambomen, het creëren van een overkoepelend merk met een garantie voor een eerlijke prijs die voor het fruit betaald wordt. Zij willen appels en peren lokaal gaan inzamelen in zgn. verzamelkisten en dat fruit weer verwerken tot cider en dat eindproduct weer verkopen. Zij zoeken naar crowdfunders die hun project willen meefinancieren.
Patrick Herbert van Kersenboertje Heeft zijn niet-duurzame rozenkwekerij ingeruild voor duurzame kersenkwekerij in dezelfde kassen. Omdat hij minder afhankelijk is van weersomstandigheden kan hij steeds duurzamer werken. Hij is op zoek naar uitbreiding van lokale samenwerking en naar meer commerciële bekendheid.
Tim Beldman van Viva la Soepie Een voorvechter van restverwerking, tegenstander van overproductie en verspilling. Vanuit zijn foodtruck verkoopt hij zelfgemaakte soepen met een verhaal en wil hij mensen bewuster maken van gezond eten. Hij is op zoek naar verbinding en vindbaarheid. Een soort VVV voor lokale voeding: Verbinding, Voortrekkersrol, Vindingrijkheid.
Monique Seynen van Regelrecht van de boer Vanuit de gedachte dat industriële voeding niet goed kon zijn voor haar kinderen ging zij zelf volkstuinieren en vervolgens bestellingen verzamelen en producten ophalen bij boerderijen in de omgeving. Zij runt nu twee dagen per week een verkoopstalletje met biologische voedingsmiddelen met bestellijsten en afhaalmogelijkheid. Haar grote vraag is: “waar blijft de Almeerse klant, hoe kan zij haar klantenkring blijvend uitbreiden om rendabel te zijn”.
Peter Derix van PDX Catering is contractcateraar die werkt met puur verse producten van o.a. Boer Peter uit Almere. Lokaal en vers zijn belangrijke elementen en wat gooien we allemaal weg dat nog prima verwerkt kan worden. Hij vraagt zich af waar de warme bakker en groenteboer in Almere zijn gebleven en hoe leren we kinderen weer koken.
Hierna werd een korte vraag en antwoordronde gehouden waarbij uit de goedgevulde zaal gerichte adviezen, suggesties en antwoorden werden gegeven op de door de ondernemers gestelde vragen.
Er werden diverse lokaties gesuggereerd voor de verzamelkisten van Groentje Cider; het belang van de aanwezigheid van lokaal voedsel op de Floriade werd benadrukt en gesteund; het samenbrengen van de diverse producten op één lokatie werd geadviseerd en verbetering van OV naar afgelegen stadsdelen waar deze ondernemers hun producten verkopen.