De bioboer is in opkomst op de Veluwe
Nederland telt ruim 1500 biologische landbouwbedrijven (ruim 2% van het totaal aantal landbouwbedrijven), waarvan er 327 in Gelderland liggen. Gelderland en specifiek de Veluwe hebben dus relatief veel biologische boeren. ‘Biologisch boeren is niet voor iedereen weggelegd’, legt een bioboer uit. ‘Wil jij een strakke groene grasmat zien dan moet je niet biologisch gaan. Wij hebben ook kruiden in de grasmat. Sommigen noemen dat onkruid, maar wij noemen dat kruiden. En je moet daar wel tegen kunnen. Ook heb je minder opbrengst van je land en als een dier ziek is moet je meer doen om die er weer bovenop te helpen.’
Het aandeel biologische boeren is toegenomen, omdat gangbare bedrijven stopten en er biologische bedrijven bijkwamen. Maar het is niet alleen een relatieve groei, ook in absolute getallen neemt het aantal biologische boerenbedrijven toe.
Meer vraag dan aanbod
Landelijk gezien is de vraag van consumenten naar biologische producten groter dan het aanbod. Er zijn dus eigenlijk te weinig Nederlandse biologische boeren. Dat zegt Bionext. De brancheorganisatie schrijft op haar website: ‘Gelukkig is in het voorjaar 2016 een nieuwe trend zichtbaar: steeds meer boeren melden zich bij Skal Biocontrole om om te schakelen. Maar met een groei van 1,6 % is er nog volop ruimte voor meer omschakelaars.’
2 jaar voor je je ‘bioboer’ mag noemen
Volgens Bionext is omschakelen niet eenvoudig: een boer moet twee jaar biologisch werken, voordat de producten ook echt als biologisch op de markt mogen komen. Ook de sterk stijgende grondprijzen zijn een probleem voor omschakelaars, die meer grond nodig hebben om het welzijn van hun dieren te vergroten.
Er liggen dus kansen voor biologische landbouwbedrijven en het lijkt er op dat steeds meer boeren overstappen van een gangbaar naar een biologisch boerenbedrijf. Maar die overstap is dus niet gemakkelijk.
Bron: Omroep Gelderland